Viața după moarte, misterul amintirilor unor pacienți aflați în stop cardiac. Ce s-a întâmplat cu creierul lor, concluzia uimitoare a cercetătorilor

de: Gabriel Peneș
18 09. 2023

Deși este încă unul dintre misterele greu de deslușit ale destinului uman, viața de dincolo de moarte ne fascinează aproape dintotdeauna. Un studiu recent a dezvăluit că mulți pacienți aflați în stop cardiac au manifestat în mod neașteptat o „explozie” de semnale neuronale chiar și la o oră după aparenta lor moarte și, mai mult, mulți dintre ei au reținut amintiri șocante despre propriul deces.

Viața după moarte, misterul amintirilor unor pacienți aflați în stop cardiac

Autorii studiului au observat 567 de pacienți aflați în stop cardiac, de la 25 de spitale din SUA și Marea Britanie. În timp ce medicii se grăbeau să le administreze procedurile de resuscitare, CPR, cercetătorii au încercat să obțină date de la electroencefalografiile (EEG) făcute acestor persoane ce erau, practic, aproape decedate.

Deși procedura a fost dificilă, date fiind circumstanțele, ei au reușit să obțină date de la 53 de pacienți aflați în pragul morții.

În mod neașteptat, aproape 40 % dintre acești pacienți au manifestat activitate cerebrală în unde delta, theta, alpha și beta, ceea ce indica o posibilă activitate conștientă.

În majoritatea acestor cazuri, aceste frecvențe cerebrale au început să apară la mai mult de 30 de minute, chiar o oră, după ce inima pacienților încetase să mai bată.

„O activitate EEG normală compatibilă cu starea de conștiență și o posibilă rvenire de nivelurilor de activitate neuronală a apărut în intervalul de 35-60 de minute de la executarea manevrelor CPR”, au scris autorii studiului.

După ce au primit așa-numitul „sărut al vieții” prin manevrele doctorilor, 53 de pacienți au plecat din spital în viață, deși doar 28 aveau o stare de sănătate suficient de bună pentru a face declarații pentru membrii echipei de cercetători legate de ceea ce-și mai aminteau din starea în care se aflaseră.

Ce s-a întâmplat cu creierul lor, concluzia uimitoare a cercetătorilor

Dar aceste mărturii au indicat că ei rămăseseră, într-adevăr conștienți, chiar dacă, tehnic, erau morți. De exemplu, unii dintre ei și-a amintit evenimentele medicale derulate în sala în care se aflau.

„Îmi amintesc când m-am „întors”, iar doctorii puneau acei electrozi pe pieptul meu și-mi amintesc șocul”, a spus unul dintre pacienți.

În plus, 21,4% au avut parte de ceea ce specialiștii numesc „experiență transcedentală reamintită a morții”.

„Deși doctorii consideră de multă vreme că creierul suferă leziuni permanante dacă este privat de oxigen aproximativ 10 minute după ce inima încetează să mai bată, cercetarea noastră a descoperit că creierul poate da semne de recuperare electrică mult timp după începerea manevrelor de resuscitare”, a spus autorul studiului, Sam Parnia.

„Acesta este primul studiu de amploare desfășurat pentru a arăta că aceste reamintiri și frecvențe cerebrale pot fi semnele unor elemente universale ale așa-numitelor experiențe apropiate morții”.

În timp ce procesul încă este neclar, cercetătorii sunt de părere că aceste experiențe pot să apară pe măsură de creierul devine „dezinhibat” la momentul morții. Acest lucru poate oferi acces la „o nouă dimensiune a realității”, ce permite acumularea de amintiri în creier, ceea ce duce la o ulterioară schimbare de viziune asupra propriei vieți.